
Każdego dnia stajemy przed dylematem, jakie posiłki zaserwować swoim bliskim, by zaspokoić ich głód oraz upodobania kulinarne. Współcześnie możemy korzystać z licznych książek kucharskich, jak również przepisów dostępnych bezpłatnie w sieci. Lato to świetny czas na to, aby próbować nowych przepisów i wykorzystać szeroką dostępność owoców i warzyw.
Letnia dieta pełna witamin!
W czasie lata warto częściej zaglądać na bazary, do sklepów warzywnych czy na targi. Olbrzymia ilość świeżych owoców i warzyw pozwoli na uzupełnienie witamin, ale też urozmaicenie w codziennych posiłkach. Lato to doskonały czas na to, aby kosztować nowych smaków – dzięki pomidorom, paprykom i cukiniom w niskich cenach bez trudu przygotujemy smaczne leczo, ale też ajwary, sosy, przeciery. Warto również zwrócić uwagę na sezonowe owoce – są one tanie, przez co możemy ich kupować więcej. Owoce sprawdzą się do codziennego podjadania na surowo, ale też jako dodatek do ciast, deserów. Dobrym pomysłem będzie też mrożenie owoców (np. truskawek) – dzięki temu w środku zimy będziemy mogli cieszyć się wybornym smakiem letniego koktajlu.
Klasyczne i szybkie dania obiadowe
Nie zawsze mamy czas i siłę na to, aby przygotowywać pełne obiady – brak czasu w tygodniu sprawia, że chętnie sięgamy po klasyczne przepisy, które zawsze się udają. Przykładem są ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej cieszy się olbrzymim zainteresowaniem. Takie racuchy możemy podawać zarówno ze śmietaną i cukrem, jaki cukrem pudrem. Świetnym uzupełnieniem racuchów na talerzu będą świeże, letnie owoce. Innym pomysłem na szybki obiad są naleśniki – możemy podawać je zarówno na słodko, jak i na sposób wytrawny. Popularnym i chętnie wykorzystywanym przepisem są też kluski leniwe, które najlepiej smakują z roztopionym masłem oraz cukrem.