Wydaje się, że w ciągu ostatniego dziesięciolecia silikon szturmem podbił nasze stoły, szafki kuchenne i serca. Jego zalety sprawiają, że niewiele dotychczas stosowanych materiałów może się z nim równać pod względem uniwersalności zastosowania. Czy możemy stosować go bez obaw w każdych okolicznościach, czy też powinniśmy wykazać się większą wnikliwością przy zakupie silikonowych łyżek lub maty?
Silikon – czy jest bezpieczny?
Z silikonu wytwarzane są obecnie nie tylko akcesoria kuchenne czy domowe bibeloty, ale także produkty przeznaczone bezpośrednio dla dzieci. Nic więc dziwnego, że świadome ekologicznie rodziny często zastanawiają się, czy silikon nie skrywa przed nimi niebezpiecznego sekretu.
Tu warto podkreślić, że prawdziwy silikon wysokiej klasy (potwierdzonej certyfikatem producenta) to materiał, z którym możemy stykać się bez obawy, także w kuchennych warunkach. Ten giętki, odporny na temperaturę polimer ma zbyt małe pory, by mogły w nich zamieszkać bakterie czy wirusy, nie chłonie także zapachów. Techniczna mata silikonowa zastosowana jako stolnica lub rękawice do gorących naczyń z grubego silikonu nie stanowią tu żadnego zagrożenia.
Wszechstronny silikon – do czego się przyda?
O silikonowych formach na babki, muffinki czy chleb słyszeliśmy już chyba wszyscy. Nie tylko pozwalają one na bezproblemowy przebieg procesu pieczenia, ale także gwarantują, że nasz wypiek nie zniszczy się przy wyjmowaniu z formy. Równie imponujące korzyści płyną także z użytkowania wałka silikonowego. Dzięki niemu z łatwością rozwałkujemy nawet twarde ciasto, a nasze stawy w rękach nie odczują tego tak bardzo, jak w przypadku drewna.
Nie można także zapomnieć o stolnicach z silikonu – to chyba jeden z najbardziej rewolucyjnych przykładów na jego wykorzystanie we współczesnych domach. Dzięki stolnicy lub technicznej macie silikonowej możemy pozbyć się z kuchni ogromnych, drewnianych desek, które do tej pory stanowiły jedno z najbardziej nieporęcznych akcesoriów kuchennych.
Przechowywanie w silikonie? Jak najbardziej!
W połowie zeszłego wieku rozmaite naczynia i pojemniki plastikowe stały się kuchennymi ulubieńcami gospodarstw domowych na całym świecie. Po pewnym czasie jednak okazało się, że plastik jako materiał do przechowywania żywności nie jest tak niewinny, jak to się z początku wydawało. Usłyszeliśmy o substancjach takich, jak choćby BPA, wydostających się nieustannie z plastikowych opakowań.
Na całe szczęście w przypadku silikonu nie mamy się o co martwić! Nasza łapka do gorących naczyń, zaparzacz czy techniczna mata silikonowa, na której wyrabiamy ciasto, wykonane zostały z całkowicie niereaktywnych polimerów. Oznacza to, że przestrzegając ściśle zaleceń producenta, nigdy nie znajdziemy się w sytuacji, w której mikrocząsteczki produktu przedostaną się do żywności. Podstawą jest tu jednak wybór produktów silikonowych, które nie budzą wątpliwości swoją jakością wykonania.
Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.maximat.pl/p559,techniczna-mata-silikonowa-1mm-na-stoly-produkcyjne-dowolna-wielkosc-i-ksztalt-na-zamowienie.html.